10. Trends per soort arbeidsmigratie versus asielmigratie
Soorten arbeidsmigratie
In publicaties over arbeidsmigratie wordt vaak geen onderscheid gemaakt tussen verschillende arbeidscategorieën. Om inzicht te krijgen in deze verschillen worden hier aparte trends getoond voor vier categorieën met hoofdzakelijk buitenlandse arbeidsmigratie: Oost-Europa, Rest Europa, NL-emigratielanden en Rest buiten Europa (zie Figuur 3).
Ontwikkeling per soort arbeidsmigratie
De (netto) immigratie vanuit Oost-Europa is het meest recent en in 2022 ook het meest omvangrijk. De migratie vanuit de andere Europese landen (Rest Europa) is veel eerder begonnen maar het migratiesaldo stijgt slechts geleidelijk (de cijfers zijn gecorrigeerd voor in EU-landen toegelaten asielmigranten die naar Nederland komen.
Figuur 3: Cumulatieve trends voor migratiesaldo bij asiel- en arbeidsmigratiecategorieën

Het migratiesaldo voor de NL-emigratielanden USA, Canada, Australië, Nieuw Zeeland en Zuid Afrika stijgt ook geleidelijk, maar het volume blijft betrekkelijk klein. Voor de rest van de wereld (Rest buiten Europa) is er sinds de eeuwwisseling een duidelijke stijging zichtbaar. Maar in 2022 is de omvang niet groter dan die voor Oost-Europa.
Vergelijking met asielmigratie
Het migratiesaldo voor asielmigratie is vanaf 1980 hard gestegen en, na een vertraging vanaf 2000, weer verder toegenomen tot een hoger niveau dan de vier genoemde categorieën.
Het migratiesaldo van de categorieën met overwegend arbeidsmigratie is, uitgezonderd Oost-Europa, veel minder hard gegroeid dan asielmigratie.
Maak jouw eigen website met JouwWeb