9. Trends voor het migratiesaldo
In veel publicaties over (asiel)migratie worden alleen de - variërende - jaarlijkse cijfers gegeven over een recente periode. Daardoor blijven lange termijn ontwikkelingen buiten beeld. Het cumulatief optellen van de jaarlijkse cijfers toont wèl de structurele migratie ontwikkelingen.
In Figuur 2 wordt de cumulatieve ontwikkeling 1950-2022 gegeven voor:
- het totale migratiesaldo (inclusief Nederlanders)
- het saldo voor buitenlanders (exclusief Nederlanders)
- het saldo voor de hier gedefinieerde integratiegroep.
Figuur 2: Cumulatief migratiesaldo : Totaal, Niet-NL en Integratiegroep 1950-2022

Het totale migratiesaldo is eerst negatief door emigratie van Nederlanders en stagneerde later (tijdelijk) door een financiële crisis. Daarna is de groei versneld, met een piek in 2022 vanwege de toestroom van Oekraïense migranten.
Bij buitenlandse migranten gaat het voor de hele periode om 5,3 mln immigranten, waarvan de helft weer vertrekt, dus een migratiesaldo van bijna 2,6 mln personen in 2022. Het saldo voor buitenlandse migranten valt hoger uit dan het totale saldo (inclusief Nederlanders) vanwege de negatieve bijdrage van Nederlanders aan het totale migratiesaldo (zie vorige sectie).
De trend voor het migratiesaldo van buitenlandse migranten toont een continue groei over ruim 70 jaar, met een versnelling in recente jaren.
Zoals in de eerste sectie aangegeven bestaat de “integratiegroep” uit asielmigranten (inclusief Oekraïne), gastarbeiders plus families uit Turkije en Marokko en arbeiders uit Oost-Europa.
Het aandeel van de “integratiegroep” komt in 2022 uit op 60% van dat voor alle buitenlandse migranten.
De trend voor de integratiegroepen volgt de trend voor buitenlandse migranten op enige afstand en benadert steeds meer het niveau voor het totale migratiesaldo.
Maak jouw eigen website met JouwWeb