3. Mate van vertrek/terugkeer immigranten per categorie
Belang van terugkeer
Wel of niet weer vertrekken, meestal terugkeer naar het herkomstland, heeft een groot effect op het migratiesaldo en daarmee op bevolkingsgroei en beslag op voorzieningen. Hoe groter de terugkeer van eerdere immigranten is, hoe kleiner het structurele beslag op woningen en voorzieningen.
In de publicaties over migratie ligt de focus sterk op immigratie/aankomst, maar wordt niet even systematisch gekeken naar emigratie/vertrek. Dit is in deze analyse wel gedaan en daaruit is per migratie-categorie de verhouding tussen immigratie en emigratie bepaald.
Verhouding per categorie
De verhouding tussen emigratie en immigratie is zeer hoog bij internationale kennis-werkers/studenten (categorie Rest buiten Europa) en bijna 100% bij werknemers uit de Rest Europa (zie Tabel 1b).
Tabel 1b: Immigratie, emigratie en migratiesaldo per categorie (1950-2022)
Bij migranten uit de Antillen is deze ook tamelijk hoog, maar bij (nazaten van) gastarbeiders uit Turkije en Marokko en migranten uit Suriname ligt deze rond de helft (zie tabel).
Bij arbeidsmigranten uit Oost-Europa is het aandeel terugkeerders gemiddeld lager (29-56% per land vanaf 1995).
Bij asielmigranten is terugkeer naar het land van oorsprong zeer beperkt maar wel is er in de loop van jaren z.g. vervolg-emigratie naar andere landen, tot 35% na 30 jaar. Omdat veel asielmigranten minder dan 30 jaar geleden in Nederland aankwamen is de vervolg-emigratie als fractie van alle asiel-immigratie (veel) lager dan 35%; gemiddeld is deze geschat op 22-23% voor de hele periode.
Bij asielmigratie betekent de beperkte mate van vertrek dat deze relatief veel bijdraagt aan groei van de bevolking en het structurele beslag op woningen en voorzieningen.
In andere publicaties worden soms hogere vertrekfracties voor asielmigranten genoemd, maar daarbij zijn ook asielaanvragers inbegrepen die na meer dan 6 maanden worden afgewezen. Hier gaat het alleen om toegelaten asielmigranten (statushouders) die deels weer vertrekken, en dus geen structureel beroep meer doen op woningen en voorzieningen (zie ook Onderbouwing).
Bij vertrekcijfers voor asielmigranten moet het gaan om statushouders en niet om asielaanvragen
Maak jouw eigen website met JouwWeb